OGTT NEDİR?
Oral glukoz tolerans testi olarak isimlendirilen test , vücudun glukozu kullanma ve kandan atılma kabiliyetini gösteren bir testtir. Şeker hastalığı, prediyabet (gizli şeker), gebeliğe bağlı şeker hastalığının (gestasyonel diyabet) tanısını koymaya yardımcı olur.
OGTT öncesi nelere dikkat etmek gerekir?
Hastalara teste başlamadan 3 gün öncesinden en az 150 g/gün karbonhidrat içeren normal bir beslenme diyeti uygulanır. Hastaların hiç bir fiziksel aktivitesi kısıtlanmaz. Fiziksel aktivite pankreastan insülin salgılanışını uyarmaktadır. Test günü ilaç kullanılmaz. Bu test yalnızca ayaktan hastalara uygulanmaktadır. Yatak istirahatinde olmak OGTT’yi bozar. Test süresi boyunca hasta sigara içmez. Yine test süresince hasta yalnızca su içebilir.
OGTT kimlere yapılır?
Açlık kan şekeri 100-126 arasında olan hastalarda,
Tüm gebeliklerde anne adayına 24-28 hafta arasında,
Nedeni bilinemeyen böbrek hastalığında,
Nedeni bilinemeyen sinir tutulmasında,
Göz dibinde yeni damar oluşumunda,
Yaygın damar tıkanıklığı var olan hastalarda şeker hastalığının teşhisi için yapılır.
OGTT testi nasıl yapılır?
Test 8-10 saat açlıktan sonra yapılır. Teste sabah saat 7:00-9:00 aralarında başlanmaktadır. Bazal plazma insülin seviyesi sabah, günün ilerleyen saatlerinden daha yüksek olur. İnsülinin glukoza cevabı sabah daha yüksek, gece yarısı ise en az seviyededir. Glukoz Tolerans Testi öğleden sonra yapılırsa yüksek glukoz değerleri elde edilir.Test süresince hasta oturur durumda bulunmaktadır.
OGTT esnasında hastalara ne kadar glukoz verilmektedir?
Hastalara oral verilecek glukoz miktarı: Yetişkinlerde: 75 g glukoz (maksimum İnsülin salgılanmasının elde edildiği glukoz dozu.
Gebelerde: 75 ya da 100 g glukoz. 25 g/ 100 ml glukoz çözeltisi hazırlanır.
Hazırlanan glukoz çözeltisine limon suyu(Askorbik asit içerir) ilave edilmez. imon suyu ilavesi glukoz oksidaz ölçüm metodunda sonuçların daha düşük çıkmasına yol açar.
Hastadan venöz kan: Glukoz yüklemesinden 10 dakika önce ve glukoz yüklemesi yapıldıktan 120 dakika sonra alınır . Gestasyonel (Gebeliğe bağlı) diyabet teşhisi için OGTT nasıl uygulanır?
Gebelerde açlık plazma glukozunun 126’nın üstünde oluşu ya da rastgele alınan örnekte plazma glukozunun 200’ün üstünde oluşu diyabet tanısı için sınır değerdir. Eğer hiperglisemi bulguları açık olarak saptanamazsa tanı sonraki günlerde OGTT yapılarak doğrulanmalıdır. OGTT gebeliğin 24-28. haftasında uygulanmaktadır. Günün herhangi bir zamanında 50 gram oral glukoz verilir. Eğer 1. saatteki kan glukoz konsantrasyonu 140 mg/dl ise OGTT uygulanır. Ertesi sabah 8-14 saat açlıktan sonra açlık kanı alınmaktadır. 100 gram ya da 75 gram oral glukoz verilir.
Etiketler: ogtt, ogtt nedir
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder