KORDON SARKMASI
Bebeğin zarları açıldıktan sonra göbek kordonunun buradan sarkmasına kordon sarkması denir. Acilen sezaryen gerektiren epey ciddi bir haldir. Genellikle makat gelişte, erken doğumda ve ikiz gebeliklerde ilk bebeğin doğumundan sonra görülmektedir.
Kordon sarkması kadın doğumda karşılaşılabilecek en acil durumlardan bir tanesidir.
Kordon sarkması nedir?Amniyon zarı açılarak suların gelmesi esnasında bebek daha doğum kanalına girme den evvel göbek kordonu rahim ağzından geçerek vajinaya doğru kayar. Bazen vajinayı da geçerek vücut dışına çıkabilir. Oldukça ender karşılaşılmakta olan bir haldir. Kordonun sarkmasını müteakip bebek de doğum kanalına girince kordonu sıkıştırır ve içerisindeki kan akımını durdurur. Bu durumda bebeğin kaybedilişi kaçınılmazdır.
Kordon sarkması en fazla, fetal geliş bozukluklarında görülmektedir. Makat geliş ve yan geliş de mühim risk faktörleridir. Aynı şekilde erken doğumlarda veya bebeğin çok küçük olduğu hallerde da daha sık görülmektedir. Kordonun normalden uzun veya amniyon sıvısının fazla oluşu da risk yaratır.
Bazen doğum eylemi esnasında su kesesinin doktor tarafından açılmasını müteakip kordon sarkabilir. Bu durumla bilhassa bebeğin kafasının yukarıda olduğu zamanlarda karşılaşılır.
Tanı muayene esnasında kordonun elle hissedilişi ile veya vajina dışında gözle görülüşü ile konur.
Kordon sarkması tespit edildiğinde çok acil hareket edilmelidir. Doktor elini vajinadan çıkarmaz ve bebeğin önde gelen kısımlarını yukarıya, rahim içerisine doğru ittirerek kordona dolaşımı kesmeyecek alan kazandırmaya çalışır. Bu şekilde aciliyetle ameliyathaneye gidilir. Doktorun eli hala vajinadayken başka bir ekip sezaryenle bebeği doğurtur. İhmal edilmiş vakalarda veya acil sezaryen şartlarının sağlanmadığı hallerde bebek kaybedilir. Uygun şekilde müdahale edildiğinde bebekte çoğu zaman sorun yaşanmaz.
Su kesesinin hastane dışında açıldığı hallerde kordon sarkar ise, kişi hastaneye ulaşıncaya kadar genelde bebek kaybedilmektedir.
İlgili aramalar: kordon sarkması, kordon sarkması nedir, göbek kordonunun sarkması, doğumda göbek bağının sarkması
Etiketler: doğum sorunları, göbek kordonu, kordon sarkması
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder