Gebelikte Guatr

on 16 Aralık 2014 Salı



GEBELİKTE GUATR

Yeni meydana gelen  guatr ya da var olan guatrın hızlı büyüyüşü genç ve gebe kadınlar­da fazladır­­. Bunun nedeni günlük gereksinim ile günlük alınan iyot miktarı arasın­da bulunan farkın artışıdır­­. Tiroid bezi­nin uyum işleyişin­den  ötürü guatr olmakta­dır­­.

İyot eksikliği­nin fazla olduğu gebeliğin 2. haftasında çocukta guatr oluşma riski vardır­­. Buna yenidoğan guatr'ı denilir­­. Bu hastalıkta iyot eksikliği­nin olduğu coğrafyalarda sık görülmekte­dir­­. Gebe kadınların bu iyot gereksinimleri­ni karşılayabilmeleri için iyotlu tuz tüketimi önerilmemektedir­­. Çünkü çok yüksek miktarlar­da iyotlu tuz almaları gereklidir­­. Bu da gebelerde yüksek tansiyon gelişim ve ödem oluşma riski­ni arttırmaktadır­­.  Bun­dan ötürü de gebeler günlük 200 mikrogram'lık tabletler halinde iyot almalıdırlar­. Bu tedavi sayesinde annede yeni guatr oluşumu ve var olan guatrın büyüyüşü önlenir­­. Ayrıca çocuktaki iyot eksikliği de giderilip yenidoğan guatrı oluşumu engellenir­­.

Genç kadınlar­da gebe kaldıkları sırada guatrları mevcutsa bu tedavi guatrları­nın büyümesi­ni engelleyemez­. Bun­dan ötürü de bu hastalar da tiroit hormonu preparatları kullanı­mı gerekir­­. Bu tedavi­nin çocuğa hiç bir yan tesirsi ve zararı bulun­maz­. Çünkü tiroit hormonları plasentadan geçemez­.

Sonuç olarak guatrsız gebelerde mutlak suretle iyot tedavisi uygulanmalı, guatrlı gebelerde ise buna ilaveten  tiroit hormon tedavisi de uygulanmalıdır­­. Bu tedavi çocuğa zarar yerine fayda getirir­­. Eğer tedavi uygulanmazsa çocukta guatr gelişim riski fazladır­­.

0 yorum:

Yorum Gönder