GEBELERDE HİPERTİROİDİ
Hipertiroidi, hamilelikte ender olarak görülür ve bu durum mutlu edicidir. Zira hipertiroidili bir gebenin tedavisi, guatrlı veya hipotiroidili gebenin tedavisinden oldukça zor ve sorunlu olur. Nedeni ise de annenin tiroid bezini frenlemek amacı ile kullanılan ilaçların plasentadan geçip çocuğun kan dolaşımına geçişindendir. Ancak bu geçişin, kullanılan ilaçların dozlarına bağlı olduğu bilinmektedir. Bu ilaçların aşırı dozları çocukta hipotiroidi ve guatr oluşturmaya yeter. Bu katiyyen istenmeyen bir durum olup, çocuğun beyinsel ve motor gelişimini kötü yönde etkilemektedir. Belirli bir dozun altında da çocuğun tiroid bezine etki etmediği bilinmektedir. Sonuçta bu tür, hipertiroidili gebelere olanaklı olan en düşük doz ilaç verilmelidir. Öte yandan tedavi edilmeyen hipertiroidili gebelerde düşük, erken doğum, plasentanın erken ayrılışı gibi istenmeyen olayların sıklığı artmaktadır. Ayrıca çocuklarda anomali oluşma sıklığı da artmaktadır.
Basedow hastalığı olan gebe kadınların tedavisi sonucu çocuklarında % 3 doğumsal guatr ve yaklaşık % 1 doğumsal hipotiroidi gelişmekte olduğu gözlenmiştir. Bunlar bütünüyle tedavi sonucu olmaktadır. Oysa Basedow'lu gebelerin çocuklarında % 1-3 oranında doğumsal hipertiroidi görülme ihtimali var. Bu durum tedaviden kaynaklanmaz. Annedeki tiroid bezini stimüle (uyaran) eden antikorların çocuğa geçmesiyle olmaktadır.
Sonuçta hipertiroidili kadınların gebelikleri yüksek riskli gebelik grubuna girer. Mutlaka kadın-doğum ve Endokrinoloji uzmanının denetimi altında olmalıdırlar.
Etiketler: gebelikte hipertiroidi, hipertiroidi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder