Çok Doğum Yapmak Zararlı Mı?
Doğum sayısı (parite): 20. hamilelik haftasından sonra gerçekleşmiş olan ölü ve canlı doğumların toplamıdır. Normal ya da sezaryenle gerçekleşmiş olan doğumların hepsi buna dahildir. (Great-grand-multipar: 10 ve üzeri doğum yapanlar) 20. hamilelik haftasından evvelki gebelik sonlanmaları doğum değil düşük olarak isimlendirilir. Bunlar doğum sayısına eklenmiyor.
Grand-multiparite yani fazlaca sayıda doğum yapmış olmak 5 ya da daha fazla doğum yapmış olmak manasına gelmektedir.
Çok sayıda doğum yapmış olmak ile gebelik ve doğuma ait birtakım riskler arasında bulunan ilişki, yapılan araştırmalarda her zaman elle tutulur neticeler vermemiştir (kaynak). Tutarsız olmanın nedenlerinden birisi doğum sayısı arttıkça anne yaşının da artmasıdır, anne yaşı arttıkça gebeliğe ait birtakım rizikolarilk gebelik dahi olsa artar. Araştırmaların bazısı anne yaşını kafi derecede düzeltmemiştir. Bazı incelemelerde ise sosyoekonomik düzey karışıklık yaratan faktör olmuştur, fazla doğum yapanlarda sosyoekonomik düzeyin farklı oluşu sağlık hizmetine zamanında ve hızlı ulaşma gibi konularda farklılıklara sebep olabilir. Bazı incelemelerde ise fazla doğum yapanlarda risk saptanmaması ya da düşük risk tespit edilişi "çok doğum yapanların daha sağlıklı olması" ile açıklanmıştır (healthy person effect). Burada kastedilen şudur: İlk gebeliğinde problem yaşamış olan kadınlar genel olarak fazla doğum yapmaktan kaçınırlar; fakat ilk gebeliklerinde problem yaşamayanlar fazla doğum yapma kararına daha yatkın olurlar. Bu nedenle fazla doğum yapanlar daha sağlıklı bir nüfus oluştururlar (kaynak).
Araştırmaların çoğunda fazla sayıda doğum yapmış olmak ile hipertansiyon (preeklampsi), gestasyonel diyabet, zor doğum, erken doğum, yeni doğan yoğun bakım ihtiyacı ve perinatal ölüm arasında bulunan ilişki net ayırt edilememiştir.
Bazı incelemelerde genç yaşta fazla doğum yapanların ileri yaşta az sayıda doğum yapanlardan daha düşük riskte oldukları gösterilmiştir (kaynak) Bu tür incelemeler doğum sayısından çok anne yaşının belirleyici faktör olduğunu göstermektedir.
Sonuç olarak: Günümüzde araştırmaların çoğunluk kısmında ortak görüş birliği şu şekildedir: Eski yıllarda grand-multiparite gebelik ve doğumla ilgili risklerle ilişkisi olan sanılırken günümüzde bu ilişkiye ait kanıtlar net değildir. Günümüzdeki sağlık hizmetlerine erişim imkanları ve bakım seviyesi de düşünüldüğü zaman fazlaca sayıda normal doğum yapmanın (5 ya da daha fazla doğum) belirgin bir risk getirmediği düşünülmektedir (kaynak). Sezaryen geçiren hastalar bu genellemenin dışındadır ve her sezaryen doğumda risk daha da artar.
Çok Sezaryen Doğum Yaptırmanın Zararı Var Mı?
İlk sezaryenden sonra ikinci, üçüncü, dördüncü ve ender olarak beşinci ha tta daha fazla sayıda sezaryen olan hastalar olabilmektedir. Fazla sayıda sezaryen olmak zararlı mı? Sezaryen sayısı arttıkça hangi risklerde artış olur? gibi sorularla genelde karşılaşılmaktadır.
Sezaryen sayısı arttıkça ameliyat esnasında ve sonrası karşılaşılmakta olan rizikolarartar. Kesin bir sınır belirlenmemiş olsa bile genel olarak 3. sezaryendendan sonra çok riskli kabul edilmektedir ve mecbur kalmadıkça 3 kere sezaryen olan bir kadının tekrar hamile kalması önerilmemektedir. Lakin daha evvelki sezaryenlerde de risk daha birazcık da olsa vardır.
Etiketler: çok doğum yapmak, doğum, fazla doğum yapmak, sezaryen
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder