ADET DÜZENSİZLİĞİ
Normalden sapan her kanama mutlak suretle doktor muayenesi gerektiren bir haldir. Doktor incelemesinde yapılacak olan işlemler komple jinekolojik muayene, ultrason, papsmear ve doğurganlık döneminde bulunanlarda gebelik testi biçiminde olacaktır. Bu araştırmalar normaldışı kanamaların yaklaşık yüzde 80'inin aydınlatılışı için kafi olmaktadır. Ek olarak birtakım özel hallerde hormonal testler (özellikle devamlı gecikmesi bulunanlar, gecikmesi 6 aydan daha uzun sürenler, beraberinde tüylenme, şişmanlama, gebe kalamama şikayeti bulunanlar gibi), biyopsi işlemleri (ara kanaması olmakla beraber kanser veya kanser öncesi lezyon kuşkusu bulunanlar, 35 yaşın üstündeki bütün normaldışı kanamalar, menopozda kanama) de adet düzensizliği olan kadınlarda uygulanmakta olan ileri testlerdir.
ADET DÜZENSİZLİĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Tanı koyma sırasında yapılmakta olan araştırmalar şu sorulara yanıt ararlar: gebelik var mıdır? tedavi etmek gereken hormonal düzensizlik var mıdır?; cerrahi yolla uzaklaştırmak lazım olan kanser öncüsü lezyon veya kanser var mıdır? Bu üç durum da tespit edilmemişse bu durumda en olası neden enfeksiyondur ve antibiyotik tedavisi verilir. Tedaviye rağmen süren kanamalarda incelemelerin tekrar edilişi gerekebilir.
Jinekolojik ultrason ve muayenede saptanan bulgulara ilaveten idrar ya da kanda yapılmakta olan gebelik testleriyle gebelik tanısı kesinleştirilmektedir. Hamilelik olduğunda da genelde düşük tehdidi, düşük veya dış gebelik söz konusudur ve bu durumlar yöntemine uygun olarak tedavi edilmektedir.
Hormonal düzensizlik çoğu kez yumurtlama olmayışı biçimindedir. Bu durumun tedavi edilişi önemlidir zira endometrium tabakasının progesteron salgısı olmadan kalınlaşması dokuda kanser öncüsü lezyon (oluşum) ve daha ileri hallerde kanser gelişimine neden olabilir. Tedavi için çocuk isteği bulunanlara yumurtlamanın tekrar sağlanması, çocuk isteği olmayanlara ise eksik olan progesteron hormonunun desteklenişi için tedavi verilir.
Servikste polip (rahim ağzı iyi huylu yapılı oluşum), endometriumda polip (rahim iç katmanı iyi huylu yapılı oluşum) veya başka kanamaya yol açacak kitleler (miyom gibi) var ise kanamayı kontrol altına almak amacıyla genelde cerrahi müdahale gerekir. Bu müdahale polip hallerinde kolay olarak polipin çıkartılışı biçiminde olabileceği gibi büyük miyomlarda (rahim de mevcut olan iyi huylu yapılı urlar ) rahimin çıkartılışı biçiminde de olabilir.
Kanser öncüsü yara veya kanser tespit edildiğinde ise odak katiyyen saptandıktan sonra yöntemine uygun tedavi yapılır.
Etiketler: adet, adet düzensizliği, adet kanaması
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder